Begravning anpassad efter årstid

Begravning anpassad efter årstid

Oavsett om du planerar en kyrklig eller en borgerlig begravning funkar årstiden som ett fint tema. Kyrkan, kapellet eller ceremonilokalen kan smyckas efter årstiden, och du kan även göra valet av musik och blommor därefter. Prästen eller officianten kanske tar sin utgångspunkt från sommaren eller vintern i sitt tröstande tal och både tackkort och annonser kan följa årstiden.

Liksom med alla teman kan det följas fullt ut eller bara fungera som en grund. Möjligheterna är många och våra begravningsrådgivare har lång erfarenhet av begravningar som är personligt utformade. De hjälper dig gärna att skapa en minnesvärd sommarbegravning eller ett vackert höstavsked.

Känns det ändå svårt att veta var du ska börja kan valet av blommor visa vägen. Olika blommor är olika svåra att få tag i under vissa delar av året, och det kan vara praktiskt att välja blommor efter årstid.

Våren

På våren rekommenderas ljusa färger och pasteller. Tulpaner är också populärt. Till handbukett är det fint med liljekonvaljer. Musik som inspireras av våren är Vårvindar friska eller Våren av Edvard Grieg.

Sommaren

På sommaren kan du med fördel välja starka färger på blommorna. Och var inte rädd för att blanda eftersom det finns ett nästan obegränsat utbud. Passande sommarblommor är bland annat pioner, ängsblommor och syrener. Smycka kistan som en sommaräng med blommor som blåklint, prästkragar och vallmo. Eller varför inte enbart solrosor som dekoration. Änglamark och Den blomstertid nu kommer är fina sommarlåtar.

Hösten

På hösten är det fint att återspegla årstidens varma färger. Som rött, orange och gult i olika nyanser. På hösten kan färggranna löv få vara del av dekorationen. Eller skördeinspirerad dekoration. Som musik kan Höstvisan och Autumn Leaves passa bra.

Vintern

På vintern kan vanliga röda rosor vara fint. Andra förslag är vita buketter som får symbolisera snön eller varför inte glitter- och gulddetaljer. Om begravningen sker kring jul passar exempelvis amaryllis och mistelkransar. Många tända ljus i lokalen lättar upp i mörkret, liksom musik som Gläns över sjö och strand.